Hvad mener vi i Virkeligheden med åndelig Vækst

Udtrykket “åndelig vækst” skaber ofte esoteriske billeder af skaldede mænd og kvinder i orange klæder, som bruger deres tid på at bede og faste. Det minder os også om den karakter, som Julia Roberts spiller i “spis. bed. elsk”, som rejste gennem Italien, Indien og Indonesien, mens hun søgte efter åndelig oplysning.

Vi har en tendens til at se på åndelighed som værende lig med religiøsitet. Men de er ikke en og den samme. Religiøsitet er overholdelse af et sæt af trossystemer, regler og ritualer (således er enhver, der går til messe hver dag meget religiøs, men han er ikke nødvendigvis en åndelig person). Spiritualitet er et forhold mellem en selv og et højere væsen. Det er dette forhold, der tjener som en linse, hvorigennem du ser og fortolker verden omkring dig. Det hjælper os med at forklare vores virkelighed og giver vejledning for at leve. For mange taler dette forhold også om, hvordan universet virker og forklarer, hvad vores rolle i dette univers er.

Når vi taler om åndelig vækst, taler vi derfor om at nære dette forhold til det at modnes. Det må være en udvikling af, hvordan vi ser verden, og hvordan vi har relation til os selv, til andre og med resten af universet.

I sidste ende handler den åndelig vækst om udviklingen af bevidsthed – den fulde opvågnen af vores bevidsthed – til vores sandhed.

Ironisk nok er sådan en opvågning, hvis det ofte hindres af vores trossystem – den ene overleverede til os af religiøse traditioner. Vi må indse, at vores vej til åndelig vækst er en personlig proces og ikke kan pålægges os. Det vigtige er sandt åbent sind – at forstå, at vores objektiv skal udvides i stedet for at begrænse vores vision af verden. Jeg ved af erfaring, at nogle mennesker vil være imod denne idé – overbevist om, at deres trossystem er vejen. Men på baggrund af min erfaring med mennesker fra alle samfundslag – dem, der er fanget i deres stive trossystem, er dem, hvis verdensopfattelse er begrænset, hvis bevidsthed ikke er udviklet. Det er det, jeg kalder åndelig forhindring.

Før jeg bliver misforstået, vil jeg gerne gøre det klart, at jeg ikke siger, at vi skal opgive eller ændre vores religioner. Åh nej, slet ikke. Alle de store religioner har gode åndelige traditioner. Hvad jeg siger er, at vi ikke bør være tilfredse med at holde fast i regler, dogmer, doktriner, ritualer og praksis – alle disse bør være refleksioner af et dybt forhold til et højt væsen, hvad enten vi kalder denne Gud eller Allah eller noget andet navn. Det betyder også, at det vil gavne os meget, hvis vi åbner vores sind til andre trossystemer, så der er så mange muligheder for vores bevidsthed at udvikle sig.

Bare forestil dig rigdommen af vores bevidsthed, hvis en kristen hengivnen studerer orientalsk filosofi, sufi-traditioner, indiansk spiritualitet og keltisk trossystem. Der er magt i at vide, at der er af universelle værdier og sandheder.

På den anden side er der trosystemer, der begrænser vores vækst – det ser på ånden som adskilt fra kroppen. For mig er et ægte åndeligt system en, der giver et holistisk syn på menneskeheden – at krop og ånd er en integreret del af det samme hele.

Så i betragtning af disse præmisser, hvad mener vi med åndelig vækst? Måske er der ingen universel definition for dette, men vi kan nævne i det mindste vigtige dimensioner:

1) En sand åndelig vækst er holistisk – Det handler ikke kun om vores sjæl eller vores ånd. Væksten gennemsyrer hele vores væsen – krop, sind og hjerte.

2) En sand åndelig vækst er inklusiv – Det udelukker ikke andre åndelige rejser, andre veje, andre trosretninger og andre religioner. De, der virkelig er åndeligt modne, engagerer sig i en meningsfuld dialog med andre og lærer af alle de andre erfaringer og filosofier

3) En sand åndelig vækst udvikler sig – det stagnerer aldrig. Åndelig vækst betyder konstant læring, konstant refleksion, det er en uendelig rejse.

4) En sand åndelig vækst er transformativ – det ændrer personen, det helbreder sin krop, det ændrer sine relationer, det ændrer hans syn på verden.

5) En sand åndelig vækst er bemyndigelse – det frigør personen fra frygt, bekymringer og alt hans eller hendes indre uretfærdighed. Det bevæger en person til at bevæge sig væk fra sit ego mod et meningsfuldt bidrag til verden og indlede et væsentligt forhold til universet. Det gør personen genkender sin sandhed og gør denne sandhed til sin vejledende vej.

Måske er den bedste måde at beskrive dette på at gå tilbage til, hvad Liz Gilbert (karakteren af Julia Robert i filmen udtalte ovenfor) sagde:

“I sidste ende er jeg kommet til at tro på noget, jeg kalder “fysikken af afsøgning”. En kraft i naturen styret af love så ægte som tyngdekrav. Reglen om “fysikken af afsøgning” går noget som dette: Hvis du er modig nok til at efterlade alt, der er velkendt og trøstende, hvilket kan være alt fra dit hus til bitter, gammel irritation og sætte ud på en sandhedssøgende rejse, enten eksternt eller Internt, og hvis du virkelig er villig til at betragte alt, hvad der sker for dig på den rejse som et fingerpeg, og hvis du accepterer alle, du møder på vej som en lærer, og hvis du er forberedt, at du først og fremmest skal tilgive nogle meget vanskelige realiteter om dig selv, så vil sandheden ikke blive tilbageholdt fra dig. “

Reflektion

artikler

De fleste kan lide at blive underholdt ved at læse om emner, de enten ikke kender eller gerne vil at vide mere om.

Jeg kan godt lide at give inspirerende stof til eftertanke og håber, du vil nyde at læse artiklerne på min side..

artikler

Det er et velkendt faktum, at da der ikke var fjernsyn eller computere, læsning var en primær fritidsaktivitet. Folk ville tilbringe timer lmed at læse bøger og rejser til lande langt væk i deres sind. Den eneste tragedie er, at med tiden har folk mistet deres evne og passion til at læse.

Der er mange andre spændende muligheder til rådighed bortset fra bøger. Og det er en skam fordi læsning tilbyder en produktiv tilgang til forbedre ordforråd og ord magt.

Det er tilrådeligt at hengive sig til mindst en halv time om dagen for at læse for at holde sig ajour med de forskellige stilarter med at skrive og få nyt ordforråd

artikler

Nature gave men two ends – one to sit on and one to think with. Ever since then man’s success or failure has been dependent on the one he used most